ZWEM- & WATERPOLOVERENIGING Nijkerk

header04.jpg

Instagram pagina Zwem- en Waterpolovereniging NijkerkFacebook pagina Zwem- en Waterpolovereniging NijkerkTwitter pagina  Zwem- en Waterpolovereniging Nijkerk

 

Flevo 1950-1985 …. door de ogen van Henk Klok, inmiddels meer dan 75 jaar lid van Flevo!

 

  

In de jaren vijftig van de vorige eeuw werd het zwembad ‘aan zee’ gesloten. De reden voor de sluiting waren de plannen voor de drooglegging van het IJsselmeer en de Flevopolder. Aan zee was dus dat het strand bij Nijkerk, waar we nu over praten, gewoon het IJsselmeer was.

70 jaar geleden werd er dus waterpolo gespeeld in open natuurbaden (buiten dus) maar de binnenbaden waren in opkomst mede door de slechte kwaliteit water in de buitenbaden. Dit betekende dus ook dat waterpolo maar ook zwemmen zich verplaatste van de zomer naar de winter(-competitie)

Door de inpoldering van de Flevopolder kwamen Lelystad en Zeewolde op de kaart. Flevo week in de zomer uit naar het Bosbad in Putten en in de winter werd net als vroeger in het Sportfondsen-bad in Amersfoort getraind.

Leuk om te benoemen is dat Flevo buiten nog zwemlessen gaf.  Hieronder de rekening die Flevo aan het gemeentebestuur stuurde om e.e.a. te verrekenen. Een snel rekensommetje is dat een les dus f 0.10 opleverde. Zeg maar nu zo’n € 0.05.

 

Hier een stukje uit de Stad Nijkerk van 27-5-1961

 

Het duurde nog wel even, voordat bad Bloemendal werd gebouwd, plannen voor een zwembad in Nijkerk waren er wel, maar wie zal dat betalen. Eerst moest er 100.000 gulden door de burgers worden opgehaald en daarna was de Gemeente aan zet. Plannen genoeg en Flevo ging aan de slag! Er werd vergaderd en na overleg nam Kees de Boer de ‘bovenlaag’ voor zijn rekening. Kees kende veel zakelijke ondernemers, die met succes werden benaderd.

 

Beb Hilhorst van het café-restaurant aan de Oosterstraat, ging de middenstand langs.

En ik ging de buurt in en deed de ‘onderlaag’ op mijn klompen. Ik belde dan aan en vertelde dat ik voor het nieuwe zwembad kwam. En pats dan ging de deur dicht maar mijn klomp zat er al voor! Ik was in die tijd een beetje brutaal. Maar toen vertelde ik  netjes ‘we komen niet voor u maar wel voor uw kinderen!’ Het resultaat was een bijdrage van 300 gulden, in 10 termijnen van 30 gulden! Dat was nog eens gul geven vanuit armoe! Grote klasse!

Ik ben ook langsgegaan bij een bekende aannemer, de deur ging open. Kom er maar in! Toen ik vertelde wat het doel was van mijn komst, namelijk geld ophalen voor het te bouwen zwembad, werd de bal bij mij neergelegd omtrent de hoogte van het bedrag. Nou zei ik ‘Ik dacht aan 1500 gulden’ (met een bedrijf moet dat toch mogelijk zijn). En ik ging daarop naar huis met de toezegging dat Flevo 1000 gulden zou krijgen! Nou daar kan je mee thuis komen! Snel daarna klonk het startsein van de gemeente Nijkerk want de 100.000 gulden werd gehaald. Er kwam in Nijkerk een overdekt zwembad, Bloemendal geheten!

Flevo en het eerste binnenbad Bloemendal

 

Gedurende de winterperiode werden zwem- en polotrainingen in het binnenbad gegeven. Het nieuwe zwembad had de afmetingen van 20x8 meter en de waterdiepte liep van 0.5 m naar 1.80 m

Voor het zwemmen werd gestart vanaf de ondiepe kant (Dus bijna plat op het water) richting het diepe. Ging je niet plat genoeg liggen dan had je kans om schaafwonden op te lopen!

Het waterpolo werd ook hier getraind. Men had met de bouw het laatste stuks van 8x8 meter voldoende diep gemaakt en we konden voldoende zwemmen. Toch werd er vaak met de voeten afgezet in het ondiepe gedeelte.

Trainers Licentie:

De KNZB nodigde de trainers van de hoofd klasse, eerste klasse en tweede klasse uit voor het eerste waterpolo diploma ‘Trainer B’. De cursus werd oa gegeven door Harry Vriend (Docent lichamelijke opvoeding en speler van het Nederland waterpolo team). Tijdens een van de laatste lessen kwam het geven van een gasttraining door Harry ter sprake.

Ik gaf me meteen op en hij wilde wel naar Nijkerk komen mede omdat wij een goed team hadden en 2e klas bond speelden. Wel vertelde ik hem dat het bad maar 20x8m was. Daar had hij geen bezwaar tegen. ‘Ik pas me wel aan’ echter toen ik hem vertelde dat het diepe gedeelte maar 8x8m was, sloeg de verbazing toe… ‘Hiermee kan ik niet uit de voeten, en kom dan maar niet’. ‘Maar wat knap van jullie en ondanks deze mogelijkheden dat jullie toch zo goed presteren, hoe doe je dat?’ Mijn antwoord was ‘We hebben doorzettingsvermogen, en een sterke mentaliteit’.

Competities:

De zwemvereniging Flevo groeide en het binnenbad was te klein voor de competities. Ook het Sportfondsbad in Amersfoort had zijn beperkingen. Flevo trainde zodoende in Baarn. Dat kon wel, maar alleen ‘savonds van 22:00 tot 23:30u. Om kwart voor twaalf werd er verzameld in de hal en een ijsje getrokken, uit de muur. Daarna ging het hele stel met de auto weer naar huis.

Ik werd opgeroepen voor de militaire dienst maar ik had geluk dat ik de opleiding als sportinstructeur mocht volgen. Hier ontwikkelde ik me als sporter, in het leiding geven, training en discipline krijgen. Inmiddels verzorgde ik de eerste training aan de zwem-polovereniging Natando uit Arnhem. Mede hierdoor, mocht ik Flevo gaan trainen in het Sportfondsen bad. Hier gaf ik leiding aan Flevo en de Duinkikkers een zwemclub uit Zeist. De trainers van deze verenigingen hielpen vanaf de lange zijkanten om alles goed te laten verlopen. Zelf stond ik op de lage duikplank en gaf daarvandaan training.

Natuurlijk moest ik zelf ook waterpoloën bij Flevo. Ik speelde in het eerste team met Roef van de Pol, Adriaan van de Linden en Kees de Boer (Tevens voorzitter). Als Kees werd aangevallen, rekende Roef of Henk ‘wel even af met rente’ aan de boosdoener. Het team werd aangevuld met oa. Douwe op het doel en Henk Gijtenbeek, Jan van de Ridder, Gert van de Veen, Frits Mol en Arie Wassing. We speelden goed en we promoveerde naar de 2e klas bond.

Kaartjes rol-houder zwembad Bloemendal (archief Museum Oud Nijkerk)

 

Henk Bruggeman, Gijsje Klok, Henk Klok en Teus de Groot - op Texel (1977)

 

 

De polo-dagen bij UZSC Utrecht herinner ik me ook goed. En met veel mannen uit het huidige Heren 3 naar het Polo toernooi in Hasselt België en het bijzondere polo toernooi in Portugal (juni 1998) met het toenmalige heren 1 waarvoor men geld moest verdienen om mee te kunnen gaan.

Ik zat in militaire dienst en werd daar sportinstructeur. Na de diensttijd werd ik naast speler ook trainer van Flevo. 75 jaar lang speler, zwemtrainer en waterpolotrainer!

DWK was in vroeger tijden met name goed bij het zwemmen en Flevo bij het Waterpolo. In 1984 ben ik overgestapt naar DWK als trainer/coach. Zij speelde daar met de waterpoloheren eerste klas Kring.  Ze werden een jaar later al kampioen en promoveerden naar de 4e klasse bond. Door veel discipline te brengen en veel te overleggen groeide het team steeds verder naar elkaar toe. In enkele jaren speelde met 2e klasse bond en promoveerde men na weer 2 jaar zelfs naar de eerste klasse.

Maar goed dat gaat over DWK en Henk. Flevo bleef trekken en in 1994 gaat Henk als trainer weer terug naar Flevo! Waar hij zich nu nog erg betrokken voelt.

 

Henk is door het bestuur in het zonnetje gezet dat hij 75 jaar kid van Flevo was

 

 

Zwembad Jaap vd Krol in aanbouw (2017-2018)